Izrada malog vrta

PROJEKTIRANJE MALOG VRTA: SAVJETI ZA MALI PROSTOR

Što je dizajn vašeg malog vrta raznolikiji, to će izgledati privlačniji i veći. Savjeti i ideje za male vrtove.

PREGLED: PROJEKTIRANJE MALIH VRTOVA

  • Mali vrtovi će izgledati veći ako su prostorno strukturirani uz pomoć vizualnih osi poput zakrivljenih staza, biljaka i skulptura.
  • Prilikom dizajniranja malih vrtova presudan je pravi izbor boja, poput kombinacije bijele, plave i ružičaste ili žute boje.
  • Integrirajte susjedne vrtove u dizajn vlastitog malog vrta i postići ćete efekt većeg prostora.
  • Manje je više: izbjegavajte jake kontraste i šarene mješavine prilikom dizajniranja malog vrta.
  • Mali, praktični i upravljivi alati poput akumulatorskih škara za živicu ili trimera za travu idealni su za male vrtove.

Stabla stupolikog oblika prikladna su za stvaranje malog vrta s drvećem. Uska stabla u obliku stupa, poput bukve, stubastog graba ili stubaste trešnje, kao i kuglastog javora i kuglaste katalpe.

Biljke poput samotnog grma ili trajnice poput astilbe, jesenske anemone ili heleniuma uklapaju se u mali vrt.

Poigrajte se optikom - stvorite visoke i najniže razine, stvorite blizinu i udaljenost. Razdijelite i razumno strukturirajte te odaberite prave biljke i boje za stvaranje malog vrta.

PROJEKTIRANJE MALOG VRTA: DOBAR PLAN JE POLA PROJEKTA

Pri planiranju i dizajniranju malog vrta, glavno je maksimalno iskoristiti prostor i vizualno povećati vrt. Budući da ukusnom dizajnu nije potrebno puno prostora: razumna podjela te izbor biljaka i boja značajno će utjecati na izgled vrta.

MALI VRT - VELIKI UČINAK

Bez obzira je li vaš vrt kvadratni, pravokutni, ovalni ili okrugli – za svaki oblik postoje prikladna rješenja. Samo područje vrta stoga ima podređenu ulogu. Umjesto toga, naglasak je na umjetnosti strukturiranja prostora i perspektive koja vizualno povećava mali vrt.

Prije svega se zapitajte kako biste željeli koristiti svoj vrt. Bi li to trebala biti oaza mira ili povrtnjak? Želite li integrirati područje za dječju igru ili maštate o romantičnom malom vrtu ↓ s različitim mogućnostima za sjedenje?

STRUKTURIRANJE MALOG VRTA

Dizajnirajte svoj mali vrt na raznolik i uzbudljiv način, tako što neće odmah biti vidljivo što se sve krije iza poluvisoke živice ili visokog grmlja. Čak i male zelene površine izgledaju otvorenije i pune napetosti ako posjetitelju nisu odmah vidljive. Gledatelj bi trebao imati priliku moći istražiti mali vrt.

Pravokutni vrtovi uglavnom se čine manjima, pa je uputno stvoriti okrugla ili ovalna područja, postaviti travnate površine i mjesta za sjedenje. To će područje vrta učiniti izdašnijim i nije odmah vidljivo gdje završava.

Stvorite pojedinačna područja i oaze: To može biti natkriveni ili isprepleteni prostor za sjedenje, prostor za opuštanje s ležaljkom, povrtni dio ili prostor za dječju igru. Odvojite područja ukrasnom travom, malom živicom, niskim zidićem, rešetkom za penjačice ili višegodišnjim gredicama.

Obrubljeni zidovi i ograde kao pregrade za prostor stvaraju prostranost, jer ne sugeriraju odmah što se skriva iza njih. To se također odnosi na poluvisoke trajnice koje su u vrt posađene u formi poluotoka.

Zaštita privatnosti također igra glavnu ulogu u dizajnu malih vrtova. Sadite različito grmlje, a ako sadite živicu kombinirajte je. Kontinuirana živica od istog grmlja brzo će dosaditi, stoga su mješovite živice za male vrtove često bolji izbor.

KAKO DIZAJNIRATI MALI VRT: NEKOLIKO UČINKOVITIH RJEŠENJA ZA EFEKT PROŠIRENJA

Pitate li se kako dizajnirati svoj mali vrt kako bi izgledao veći? Kako možete dobiti više strukture i na određene dijelove postaviti naglasak? Evo nekoliko savjeta:

POTOPLJENI VRT STVARA RAZLIČITE VISINE

Stvaranjem nekoliko razina u malom vrtu u njega unosite uzbuđenje i raznolikost.

Ako je moguće, stvorite potopljeni vrt. Ovo je obično kvadratni ili pravokutni izrez u vašem vrtu koji je spušten za nekoliko stepenica. Uokviren je prirodnim kamenom, a u njegovom središtu nalazi se mali ribnjak, mjesto za sjedenje ili cvjetna gredica.

Različite visine potopljenog vrta stvaraju prostor i širinu koji su vrlo korisni za male vrtove. A nasip na padini daje vam više vrtnog prostora za sadnju.

Alternativa utonulom vrtu: stvoriti područja sa nagomilanim suhozidom. Stvorit će napetost i unijeti strukturu u male vrtove.

DIZAJN MALIH VRTOVA: INTEGRIRANJE SUSJEDNOG ZEMLJIŠTA

Uključite susjedne vrtove ostavljajući slobodne vidne linije i pogled na prekrasno drveće. Vaš prostor može se na primjer optički glatko ulijevati u živicu vašeg susjeda.

Odaberite trajnice slične onima u susjedovom vrtu kako bi prijelazi između vaša dva vrta izgledali poput jednog. To vam omogućuje da integrirate susjedne vrtove u dizajn vlastitog vrta i postignete više prostora.

S zimzelenim biljkama poput tise ili šimšira na rubu, granice sa susjedovim vrtom se stapaju.

Naš savjet: dobra trećina biljaka trebala bi biti zimzelena, što vašem vrtu daje raznolikost i u zimskom periodu.

STAZE U MALOM VRTU STVARAJU UČINAK DUBINE

I u malom vrtu možete postaviti stazu. Neka staza prema natrag bude uža, tako će se istezanje činiti dužim. Na početak stavite lijepi veliki luk ili rešetku za penjačice - oni odvraćaju pažnju od veličine i donose prostranost. I na kraj staze postavite nešto upadljivo poput skulpture, cvijeta pasijansa, prostora za sjedenje ili mali ribnjak.

U dugim, uskim vrtovima uvijek treba postaviti uređene staze. Možete se voditi trajnom stazom, npr. uz dio živice koja dijeli dugo područje. Ako je vrt prilično širok i kratak, trebali biste naglasiti uzdužnu os, na primjer u obliku dijagonalnih ili zakrivljenih staza koje vode preko kuće.

Upotrebljavajte materijal poput drveta ili kamena kako staza ne bi izgledala nemirno. Kamena terasa ili kamena staza trebala bi se sastojati od najviše dva kamena materijala.

MALI VRT: KOJE BILJKE?

Koje su biljke prikladne za male vrtove? Evo nekoliko primjera koji će vas nadahnuti:

KOJE BOJE KORISTITI U MALIM VRTOVIMA?

Nekoliko savjeta o tome kako koristiti i postaviti boje u malim vrtovima:

Plava stvara širinu; Plavi tonovi vrtu će dodati dubinu. Kako bi vaš mali vrt izgledao veći, presadite plave biljke ili gredice straga ako neposredno uz njega nema susjednog vrta. Kraj posjeda stopit će se s horizontom kao pozadinom, čineći vaš vrt prostranijim.
Kombinacija bijele, plave i ružičaste uvijek djeluje jako dobro. Baš poput bijelog cvijeća i svega što je svijetlo, jer se svijetle i hladne boje percipiraju iz daljine.
Žuta boja djeluje simpatično i začinit će tamne kutove. Ali bolje je koristiti je samo selektivno, u suprotnom će vam se vrt učiniti manjim.

Manje je više: Izbjegavajte jake kontraste i mješavine jarkih boja – vrt će izgledati nemirno i djelovat će manji.

Također, trebali biste izbjegavati upotrebu signalnih i tamnih boja u većoj mjeri. Učinit će da se mali vrtovi čine još manjima. Crvena boja posebno voli dolaziti do izražaja i dominirati.

PROJEKTIRANJE MALOG VRTA: IDEJE I INSPIRACIJE

Pokazat ćemo vam kako stvoriti prekrasan mali vrt koristeći primjere različitih stilova i vrsta. Prepustite se inspiraciji.

Romantični mali vrt: Neodoljive, blijedo ružičaste i bijele ruže idealne su biljke, kao i ružama ukrašene rešetke i lukovi ruža uzduž staza. Postavite nekoliko jednoliko posađenih posuda kako biste stvorili svoj mali, romantični vrt. Pri tom nemojte postaviti previše posuda odjednom, kako u protivnom ne biste zagušili prostor.

Dizajnirajte mali vrt na moderan način: za one koji vole jednostavnije stvari - jasne geometrijske linije i oblici, kao i topli tonovi drva, malom modernom vrtu će dati eleganciju. Koristeći stilske elemente izrađene od finog materijala, mjestima za sjedenje na sloju šljunka ili drvenoj terasi, možete proširiti interijer i stvoriti drugu dnevnu sobu na svježem zraku. To posebno dobro funkcionira ako vrt i kuću dizajnirate u istom stilu. Okruglo područje za sjedenje čini sobu još većom.

Svjetlo za stvaranje atmosfere u malom vrtu: Nekoliko malih svjetala stvorit će otoke svjetlosti, a naglašeno osvjetljene biljke ili staze stvaraju dodatne vidne linije. Solarne svjetiljke duž određenih područja ili gredica prikupljaju sunčevu energiju danju, sjaje dobro u noći te vizualno stvaraju strukturu i red. Drveni lampioni ili lampe izrađene od drveta također emitiraju posebno toplu svjetlost - poput drvenog namještaja, lako ih možete sami izgraditi.

Dizajnirajte mali povrtnjak: Ako planirate stvoriti vrt sa začinskim biljem ili povrtnjak, najbolje je simetrično rasporediti nekoliko uzdignutih gredica - to daje malom vrtu veću strukturu. Povišena gredica prekrasno je rješenje za male vrtove, a zamjena je za "prave" gredice. Visoke i viseće gredice sve su popularniji dizajnerski element u dizajniranju modernog vrta.

Umetanje vode poput malog jezerca, fontane ili mini ribnjaka ne samo da djeluje opuštajuće, već vrtu dodaje element ljepote i sklada. Budući da se nebo i okolina odražavaju na površini vode, stvara se povećavajući efekt vrta. I ovdje se možete igrati s visinama stvarajući mini ribnjak u bačvi, čak i u najmanjim vrtovima. Potok u malom vrtu također je vrlo lijepa ideja, ali pogodan je samo za padine. A ako želite u malom vrtu dizajnirati vodenu točku za životinje, vodom ćete u svom vrtu osigurati život malih živih bića.

PLANIRANJE I IZRADA MALOG VRTA

Stvaranje vrta zahtijeva pažljivo planiranje. Različite vrste vrtova i biljaka imaju različite potrebe u svako godišnje doba. U našim savjetima saznajte što je sve potrebno uzeti u obzir – ako ste hobi vrtlar ili to tek želite postati.

VRTNI SAVJETI: PLANIRANJE I STVARANJE

OPREMA ZA MALI VRT

Uređaji s akumulatorskom baterijom posebno su prikladni za uređenje malih vrtova. Bežični su i tihi, ne samo da pridonose održivosti, već su prikladniji za uho, kako ljudi tako i životinja. Električni uređaji također su tihi i ekološki prihvatljivi. Uređaji za male vrtove trebaju biti mali, lagani, okretni i jednostavni za rukovanje.

STIHL KOSILICE ZA MALE TRAVNJAKE

STIHL kosilice u vašem će malom vrtu osigurati impresivne rezultate košnje i čisti rez. U malim vrtovima najlakše je raditi s laganom i tihom električnom kosilicom. Akumulatorske kosilice idealne su za male vrtove, jer pored toga što su bežićne i lagane, izuzetno su okretne i jednostavne za rukovanje.

RMA 235
AKUMULTORSKE KOSILICE
469,00 KM

STIHL PROZRAČIVAČ TRAVNJAKA ZA MALE POVRŠINE

STIHL prozračivačima travnjaka izuzetno je jednostavno upravljati jer su lagani i lako pokretljivi. Vrlo su praktični i lako se kreću zahvaljujući sklopivoj ručki i dršci na prednjoj strani. Akumulatorski prozračivač vertikulira ili prozračuje manje travnjake u vrtovima, lako je upravljiv i učinkovit, posebice u kutevima malih vrtova. Poput električnog prozračivača, uklanja mahovinu i raščešljava busene trave na posebno tih i ekološki prihvatljiv način.

RLA 240
PROZRAČIVAČI TRAVNJAKA
467,00 KM

STIHL TRIMERI ZA MALE TRAVNJAKE

Od jednostavnog početnog modela za vlasnike malih vrtova do snažnih električnih motornih kosa - ovi STIHL trimeri za travu idealni su za oblikovanje malog vrta; košnju, površinske radove i obradu manjih površina. Vrlo su pogodni za košnju rubova travnjaka, košnju oko drveća, staza i stuba, kao i za košnju manjih površina divljeg raslinja u malim vrtovima.

FSA 45
AKUMULTORSKI TRIMERI
Kompaktni trimer za travnjak s integriranom baterijom
299,00 KM

STIHL MOTORNE PILE ZA MALE VRTOVE

Od održavanja malog posjeda do jednostavnih ručnih radova i piljenja drva za ogrjev - uz akumulatorske, električne ili benzinske motorne pile tvrtke STIHL uvijek ćete biti dorasli svim zadacima. Lagane akumulatorske motorne pile posebno su prikladne za područja osjetljiva na buku.

Izbor: MSE 190 C-B, MSA 140 C-B, MSA 120 C-B, MS 170, MS 180

VIŠE O MOTORNIM PILAMA

STIHL ŠKARE ZA ŽIVICU / AKUMULATORSKA VRTNA PILA

Ovim STIHL škarama za živicu, vrtnim i voćarskim škarama te akumulatorskom vrtnom pilom lako ćete uvesti red u svoj mali vrt: Ovi uređaji su vrlo pogodni za šišanje živice od niskih do velikih visina, oblikovanje grmlja i niskog bilja.

Izbor: HS 45, HSA 26, GTA 26, HSA 45

VIŠE O ŠKARAMA ZA ŽIVICU

STIHL AKUMULATORSKI PUHAČ ZA MALA PODRUČJA

Praktični akumulatorski puhač lišća za male vrtove, dvorišta i okućnice, kao i za brzo i učinkovito čišćenje zelenih površina u blizini kuća. Zahvaljujući mekanoj ručki i dvostrukom prekidaču s integriranom sigurnosnom sklopkom, s njim je lako i udobno rukovati te se može fleksibilno koristiti.

Izbor: BGA 45

VIŠE O AKUMULATORSKOM PUHAČU