Savjeti za pravilno održavanje STIHL motorne kose

Prvi i osnovni uvjet za pravilan rad uređaja je redovito održavanje i servis STIHL motorne kose. Servis STIHL uređaja možete uraditi kod naših STIHL ovlaštenih trgovaca i servisera u Bosni i Hercegovini. Redovito održavanje STIHL motorne kose jamči funkcionalnost i dug životno vijek uređaja. 
ZAŠTO SE MOTORNA KOSA NE POKREĆE    ŠTO TREBA UZETI U OBZIR KOD ODRŽAVANJA STIHL MOTORNE KOSE


Kad je u pitanju održavanje STIHL motorne kose, prvi korak je pažljivo čitanje uputa za uporabu – gdje ćete pronaći najvažnije radove održavanja. Obavljajte samo radove za održavanje i popravke koji su opisani u uputama za uporabu. Sve ostale radove prepustite STIHL Specijaliziranom trgovcu koji ima stručno znanje za sve servisne radove. Ovdje možete provjeriti koje radove možete sami obavljati.ISPRAVNO GORIVO ZA MOTORNE KOSE


Sve ovisi o pravom gorivu: Preporučamo STIHL MotoMix kao gorivo za vaše benzinske motorne kose. Ne samo da se savršeno podudara s motorom i gotovom mješavinom, već je i osobito niske razine onečišćenja, učinkovito i otporno kod skladištenja. 
* UVP proizvođača (za setove prilikom kupnje pojedinačnih komponenti)
PROVJERA REZNOG ALATA KOD MOTORNE KOSE


Motorna kosa radi s različitim glavama za košnju, koje prema potrebi možete zamijeniti u samo nekoliko koraka. Prilikom rada s motornom kosom vrlo važnu ulogu ima rezni alat koji se koristi. Da biste provjerili rezni alat, postupite na sljedeći način, pri čemu se različite glave za košnju ipak razlikuju:  

1.  Glava za košnju s najlonskom niti (npr. AutoCut, SuperCut): Otvorite glavu za košnju i provjerite je li namotavanje najlona ispravno – najlon ne bi trebao biti prekrižen. Ako je to slučaj, glavu za košnju ponovo namotajte STIHL original najlonskom niti.

2. Glava za košnju s plastičnim nožem (PolyCut): Provjerite glavu za košnju, ima li tragova habanja i napuknuća -  znakovi istrošenosti kod  PolyCut  glava za košnju pružaju informacije o stanju reznog alata. Sva tri noža moraju se istovremeno u setu zamijeniti.

3. Metalni rezni alat (npr. List za rezanje trave, nož za usitnjavanje):  Kod metalnih reznih alata morate obratiti pozornost, da li ih treba naoštriti.  Ako su savijeni ili napuknuti, svakako biste ih trebali zamijeniti.


REDOVITO ODRŽAVANJE I NJEGA MOTORNE KOSE

Nakon rada s motornom kosom potrebno je očistiti štitnik i rezni alat. Najbolje je koristiti vlažnu krpu ili mekanu četku, a za tvrdokornu prljavštinu koristite univerzalno sredstvo za čišćenje. Pri tome provjerite jesu li štitnik i rezni alat još uvijek pravilno montirani.


VIZUALNI PREGLED MOTORNE KOSE

Prije početka rada i nakon svakog punjenja spremnika, motorna kosa treba se vizualno pregledati. Kakvo je trenutno stanje? Jesu li spremnik i poklopac goriva nepropusni? Uređaj se mora čistiti svaki put kada je rad završen, a u profesionalnoj primjeni svakodnevno.


UPRAVLJAČKA RUČKA

Prije početka rada i nakon svakog punjenja spremnika mora se provjeriti funkcija upravljačke ručke.


FILTER ZRAKA

Zračni filter potrebno je po potrebi očistiti,  a posebno ako se primijete nekakve smetnje. Ako je filter zraka oštećen, mora se zamijeniti.


USISNA GLAVA U SPREMNIKU GORIVA

Usisnu glavu u slučaju smetnji treba provjeriti i po potrebi, najmanje jednom godišnje zamijeniti. Za provjeru i stručnu zamjenu usisne glave obratite se  STIHL specijaliziranom trgovcu s punim povjerenjem.


SPREMNIK GORIVA

Spremnik goriva po potrebi očistite.


RASPLINJAČ

Rasplinjač treba provjeriti u praznom hodu. Rezni alat se ne smije pokretati. Ispitajte ga prije početka rada i nakon svakog punjenja spremnika. Rad u praznom hodu može se po potrebi prilagoditi.


SVJEĆICA

Da bi iskra preskočila: u slučaju smetnji razmak elektroda mora se prilagoditi.  Preporučamo zamjenu svjećice svakih 100 sati rada.


USISNI OTVORI ZA ZRAK ZA HLAĐENJE

Usisne otvore treba pregledati nakon završetka rada. Ukoliko je potrebno, očistite ih.


ZAŠTITA OD ISKRENJA U PRIGUŠIVAČU

Zaštitu od iskrenja u prigušivaču treba provjeriti u slučaju neispravnosti i po  potrebi. U slučaju oštećenja, mora se očistiti ili zamijeniti. Specijalizirani trgovac rado će vam u tome pomoći.


DOSTUPNI VIJCI I MATICE

Dostupni vijci i matice, osim vijka za podešavanje, trebaju se po potrebi pritegnuti.


ANTIVIBRACIJSKI ELEMENTI

Antivibracijske elemente treba provjeriti prije početka rada i u slučaju bilo kakvih kvarova. Ukoliko su oštećeni, moraju se zamijeniti od strane STIHL specijaliziranog trgovca


REZNI ALAT

Prije početka rada i nakon svakog punjenja spremnika goriva rezni alat mora se pregledati. Ako je oštećen, potrebno ga je zamijeniti. Uz to, prije početka rada i nakon svakog punjenja spremnika goriva mora se provjeriti je li čep čvrsto zatvoren.


METALNI REZNI ALAT

Prije početka radova metalni rezni alat mora se naoštriti.


PODMAZIVANJE PRIJENOSA

Podmazivanje prijenosa mora se provjeravati svaki tjedan ili kod pojavljivanja smetnji. Ukoliko je potrebno, obaviti dodatno podmazivanje.


SIGURNOSNE NALJEPNICE

Oštećene sigurnosne naljepnice moraju biti zamijenjene.


ZAŠTO SE MOTORNA KOSA NEĆE POKRENUTI ?
Možda je razlog tome mješavina goriva – ne bi trebala biti od prošle godine. Ako niste sigurni koliko je stara mješavina goriva, najbolje je zamijeniti ju.


UKOLIKO NE DOLAZI DO POJAVLJIVANJA ISKRE

Moguće je da izvor pogreške leži u svjećici. Kako je ona potrošni materijal, potrebno ju je redovito zamjenjivati. Ako vam i zamjena svjećice ne pomaže, odnesite vašu motornu kosu u servis na stručnu provjeru.  


SAŽETAK: ODRŽAVANJE MOTORNE KOSE


  • Radi vaše sigurnosti uvijek pročitati upute za rukovanje.
  • Paziti na pravilnu mješavinu goriva za motornu kosu.
  • Prije početka rada uvijek pregledati rezni alat motorne kose.
  • Po završetku rada motornu kosu uvijek očistiti.
  • Mješavinu goriva po potrebi zamijeniti.