Zaštitna oprema pri radu s motornom kosom

Kako bi rad s motornom kosom bio siguran, neophodna vam je zaštitna oprema. Ovdje smo za vas izdvojili najvažnije.


VAŠA ZAŠTITNA OPREMA ZA RAD S MOTORNOM KOSOM – PREGLED


Kako biste mogli raditi što sigurnije, tijekom rada s motornom kosom, pored sigurne tehnike rada morate nositi odgovarajuću radnu odjeću i opremu. Odjeća mora biti funkcionalna i ne smije ometati, najbolje je da usko prianja uz tijelo.  Stoga, nemojte  nositi odjeću koja se može zapetljati u drvo ili grmlje. Također, ne nosite šal, kravatu ili nakit. Povežite dugu kosu u visini ramena i pričvrstite je maramom ili šeširom.ZAŠTINA KACIGA JE OBVEZNA PRI KORIŠTENJU MOTORNE KOSE

Sigurnost počinje od glave: Nosite zaštitnu kacigu kod radova prorjeđivanja u šumarstvu, u visokom šipražju i kada postoji opasnost od pada odrezanih grana ili predmeta.

ŠTITNIK ZA LICE I ZAŠTITNE NAOČALE ZA RAD S MOTORNOM KOSOM

Za vašu sigurnost pri radu s motornom kosom:
Zaštitne naočale treba kombinirati sa štitnikom lica, jer postoji opasnost da neki predmeti odskoče ili se pokreću. Imajte na umu da sama zaštita lica nije dovoljna zaštita za oči.
STIHL sigurnosne naočale ne samo da nude zaštitu od ozljeda, već impresioniraju i svojim sigurnošću,  udobnim nošenjem i malom težinom. Naočale visoke kvalitete također apsorbiraju štetno UV zračenje i pružaju sliku bez izobličenja kao prevenciju protiv umora očiju.ZAŠTITA SLUHA OD BUKE PRI RADU S MOTORNOM KOSOM

Buka je čisti stres. Zaštita sluha tijekom rada s motornom kosom pomaže vam da se pri radu bolje koncentrirate na svoj posao. Prilikom nastajanja buke, zaštita za glavu ili udobne zaštitne slušalice  tvrtke STIHL prigušuju razinu buke i frekvencije motornih uređaja. Preporučamo kombinaciju kacige sa zaštitom sluha. Sigurnost je uvijek na prvom mjestu.
ZAŠTITA ZA RUKE PRI  RADU S MOTORNOM KOSOM

Čvrsta radna rukavica, najbolje od kože, osigurava siguran zahvat i prijanjanje. Preporučamo praktičnu zaštitu ruku, posebno razvijenu za rad s motornim čistačima.


ZAŠTITA NOGU ZA RAD S MOTORNOM KOSOM

Pri radu s motornom kosom vrlo je važno da nosite usko pripijenu odjeću. Čak i u slučaju da samo povremeno radite s motornom kosom, zaštita nogu  jako je važna. Naše hlače sa zaštitom od presijecanja imaju odgovarajući oblik i pružaju sigurnost.  


SIGURNOSNE CIPELE ZA ČVRSTO UPORIŠTE

Vaše zaštitne cipele trebaju imati stabilan i protuklizni  potplat i čelične kapice na prstima. Kao alternativa, stabilne cipele s protukliznim  potplatom dopuštene su samo kada pri radu koristite najlonsku nit.

Zaštitna odjeća ipak nije svemoguća! Nema zaštitne odjeće koja može pružiti apsolutnu zaštitu i ne može biti zamjena za sigurnu tehniku rada. Stoga je nužno pridržavati se sigurnosnih uputa navedenih u priručniku za rukovanje motornom kosom.


SAŽETAK: ZAŠTITNA OPREMA ZA RAD S MOTORNOM KOSOM

  • Zaštitna kaciga štiti vas u slučaju pada grana i predmeta.
  • Obvezno nositi štitnik za lice i zaštitne naočale. 
  • Zaštita sluha smanjuje opterećenje nastalo bukom. 
  • Štitnik za ruke štiti od ozljeda i osigurava siguran zahvat pri radu. 
  • Odjeća koja prijanja uz tijelo nužna je za rad s motornom kosom. 
  • Zaštitne čizme s čeličnim kapicama osiguravaju stabilnost i štite od ozljeda.